Brievenbussticker: opt-out en opt-in

In Nederland wordt nu met stickers op de brievenbus een voorkeur aangegeven voor het ontvangen van reclamefolders in de brievenbus. In het grootste gedeelte van Nederland geldt het opt-out systeem, waarbij een huishouden het aangeeft wanneer ze géén reclamefolders willen ontvangen. In een aantal gemeenten geldt het opt-in systeem, waarbij huishoudens aangeven dat ze wél reclamefolders willen ontvangen. Zowel opt-out als opt-in zijn erop gericht dat alleen gewenste reclamefolders verspreid worden.

 

Voor veel consumenten is het van belang om de aanbiedingen in de folders steeds te ontvangen. 20% van de Nederlandse huishoudens is voor hun dagelijkse boodschappen afhankelijk van deze aanbiedingen. Lokale ondernemers zijn op hun beurt voor hun voortbestaan weer afhankelijk van de consumenten die vaak naar aanleiding van een folderaanbieding hun winkel bezoeken. Bij het uitgeven en verspreiden van de folders bestaat een wederzijdse afhankelijkheid, waarbij niemand de consument wil irriteren. Daarom wordt door de branche steeds geïnvesteerd in regelgeving en systemen om te voorkomen dat ongewenst reclamedrukwerk ongelezen en onnodig in de afvalbak verdwijnt.

 

Opt-out

Ongeveer 35% van de Nederlandse huishoudens heeft een NEE|NEE of NEE|JA-sticker geplakt. Dit is het opt-out systeem dat Nederland al tientallen jaren kent. Met deze stickers geven huishoudens aan dat ze geen reclamefolders willen ontvangen. Alle huishoudens zonder sticker ontvangen wel reclamefolders in de brievenbus. Op het gemeentehuis kunnen huishoudens een gratis een NEE|NEE of NEE|JA-sticker ophalen.

 

Bestel een NEE|NEE of NEE|JA-sticker

 

Opt-In

Daarnaast is in een aantal gemeenten een opt-in systeem ingevoerd. In deze gemeenten moeten huishoudens juist een JA-sticker plakken om reclamefolders in hun brievenbus te ontvangen. Dit systeem is omgekeerd van het opt-out systeem.

 

Een JA-sticker bestellen voor een huishouden kan hier

 

Een baliedisplay met JA-stickers bestellen voor een winkel kan hier

 

Tegen verspilling en voor recycling

Een folder is geen afval. De folder van vandaag is de grondstof van de folder van morgen. Folders bestaan voor meer dan 80% uit gerecycled papier. Een papiervezel wordt gemiddeld zeven keer hergebruikt om daarna te eindigen als karton. Het gebruikte papier is bijna allemaal papier met een FSC-keurmerk. Dit betekent dat voor iedere gekapte boom nieuwe aanplant van bomen komt.