Het college gaat er vanuit dat 3 op de 10 huishoudens de folders zonder lezen weggooit, zoals op de website van Milieu Centraal stond vermeld. "Dat was gebaseerd op een onduidelijke formulering uit een rapport uit 2010, waar hier weer een draai aan gegeven is." zegt Zijlstra. "We durven de interpretatie niet meer voor onze rekening te nemen."

 

Parool, 19 april 2016

 

Papier en milieu

De folder is bij uitstek een product dat past binnen de circulaire economie. De folder van vandaag is de grondstof van de folder van morgen. Folders bestaan voor meer dan 80% uit gerecycled papier. Een papiervezel wordt gemiddeld zeven keer hergebruikt om daarna te eindigen als karton.

Het gebruikte papier is bijna allemaal papier met een FSC keurmerk. Dit betekent dat voor iedere gekapte boom nieuwe aanplant van bomen komt. Ten onrechte wordt beweerd dat met folderverspreiding verspilling en grootschalige bomenkamp plaatsvinden. Onderzoeksbureau Milieu Centraal trekt in het Parool zijn eigen cijfers terug, die de gemeente Amsterdam veelvuldig gebruikt in haar argumentatie. De branche denkt graag mee over nóg betere manieren om papier te scheiden en in te zamelen.

In de brief van VNP en Papierenkarton.nl leest u meer over de maatregelen die deze partijen al nemen om verspilling tegen te gaan. De brochure van EMIP gaat in op de waardeketen van de papierindustrie en de feiten en fabels die daarover bestaan.

 

Downloads